VDOB-logo

Biodiversiteit

Inleiding

De vereniging "De Oeverlanden Blijven!" heeft als één van de doelstellingen om de Oeverlanden te inventariseren op dieren- en plantenleven. Onderzoek naar dit leven is in de afgelopen decennia door vele vrijwilligers uitgevoerd. Wij verzamelen graag deze kennis om te zien hoe waardevol dit gebied is en hoe het gebied zich ontwikkelt. Op deze pagina staan 19 soortenlijsten met planten en dieren uit de Noordelijke Oeverlanden.

Onze kennis is gegroeid tot meer dan 3.500 soorten dieren, planten en zwammen. U kunt op een plaatje klikken om een soortenlijst (PDF) te bekijken. De soortenlijsten zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld. De meeste lijsten zijn onlangs geactualiseerd en zullen regelmatig worden bijgewerkt. De lijsten zijn voorzien van een publicatiedatum.

Wil u meer lezen over het leven in de Oeverlanden? In ons jubileumboek "Natuurlijk Noordelijke Oeverlanden" (2015) beschrijven wij een groot aantal planten en dieren uit de Oeverlanden. U kunt dit boek bestellen. Zie hiervoor
https://www.oeverlanden.nl/webwinkel/.

Nieuwe soorten

Wij dagen u uit om een of meer "nieuwe soorten" voor de Oeverlanden te vinden. Deze kunt u insturen per mail naar inventarisatie@oeverlanden.nl, liefst voorzien van een foto en vermelding van de plek waar de soort is gezien. Ook kunt u soorten op www.waarneming.nl invoeren.

Deze soortenlijsten zijn eigendom van de vereniging en niet bestemd voor commercieel gebruik. Als u gebruik maakt van de lijsten, vermeldt dan de bron: samensteller en www.oeverlanden.nl/biodiversiteit.

In de lijsten zijn de jaren waarvan zeker is dat de soort is waargenomen, vermeld. Staan er twee jaartallen met een streepje ertussen, dan is de soort in die periode tenminste in drie jaren waargenomen, het eerste en het laatste zijn dan vermeld. Wij wensen u veel plezier met het doornemen van de soortenlijsten.

Klik voor een soortenlijst op de betreffende afbeelding.

Vaatplanten (600)
Brede wespenorchis
Varens & paardenstaarten (10)
Struisvaren
Mossen & korstmossen (167)
Cladonia
Paddenstoelen (184)
Rode kelkzwam
Vogels (142)
Zwartkop
Vissen (25)
Rivierdonderpad
Amfibieën & reptielen (8)
Bruine kikker
Zoogdieren (28)
Konijn
Weekdieren (102)
Bolle duinslak
Spinnen & hooiwagens (71)
Wespspin
Wantsen & cicaden (214)
Staafwants
Kevers (1052)
Aziatisch lieveheersbeestje
Vlinders (363)
Dagpauwoog
Muggen & vliegen (261)
Hommelbijvlieg
Overige ongewervelden (54)
Grote groene sabelsprinkhaan
Vliesvleugeligen (149)
Gewone wesp
Bodemdieren (77)
Grote tweestreep
Libellen (24)
Juffer
 
Kreeftachtigen (7)
Rivierkreeft
 
 

Naar boven  

Word lid  

Stuur een bericht  

Bereikbaarheid