Overal in De Oeverlanden zijn bankjes geplaatst van robuust eikenhout. Elk bankje is gewijd aan iemand die van betekenis is geweest voor de geschiedenis van het gebied.
In het overzichtskaartje hieronder is de plaats van de bankjes aangeduid. Door op een bankje te klikken verschijnt hier een korte beschrijving van de persoon aan wie het bankje is gewijd.
Natuuronderzoeker, fotograaf en publicist. Hij deed onderzoek naar de blauwe reiger in de kolonie aan de Sloterweg in de Riekerpolder.
Medicus en natuuronderzoeker, met name de 'bloedloze dierkens'. Goed observeren is de basis van alle kennis. De bijenkoning bleek een koningin.
Arts en plantkundige. Liefhebber van het Nieuwe Meergebied, de Oeverlanden en de Riekerpolder. Zij inventariseerde het rijke plantenleven in de Oeverlanden in het begin van deze eeuw waarvan het verslag nog steeds te zien is op de website van de vereniging.
Geestelijk vader van het Amsterdamse Bos en de Oeverlanden.
Parkenquaestie II
"Op deze manier krijgen we zonder groote onkosten niet een park maar een parklandschap met het Nieuwe Meer als centrale waterpartij."
Algemeen Dagblad 11 januari 1908De jongere broer van Napoleon was koning van Holland van 1806 tot 1810. Hij wilde de scheepvaart bevorderen en daarmee de economie van Holland verbeteren. De overtoom tussen de Kostverlorenvaart en de Schinkel werd in 1809 vervangen door een sluis om de vaarweg geschikt te maken voor grotere schepen. Tevens werd het Jaagpad aangelegd om de schepen te kunnen helpen bij ongunstige wind naar de Haarlemmermeer te varen.
Rechter en raadslid voor de Partij van de Arbeid van 1982 tot 1990. Kenner en liefhebber van de natuur. Hij heeft mede ervoor gezorgd dat de Oeverlanden onbebouwd zijn gebleven door in 1985 binnen zijn partij dit gebied van de lijst van bouwlocaties af te laten voeren. Daar kunnen we dankbaar voor zijn. Ook heeft hij gezorgd voor behoud van de Kleine Komedie. Zijn ijveren voor een weidevogelreservaat in polder Meerzicht aan de zuidzijde van de Nieuwe Meer heeft helaas geen resultaat opgeleverd. Zijn dubbele naam was nogal een tongbreker en werd vaak verbasterd tot Cnoopmans.
Amsterdammer van geboorte, opgeleid tot veldbioloog/florist door Jacob Heimans, werd hij biologieleraar in Bussum. Voor onze vereniging verzorgde hij tal van excursies over planten, grassen en paddenstoelen. Hij heeft in 1998 een uitgebreide inventarisatie gemaakt van de planten in de Oeverlanden.
Schoolmeester handenarbeid en decennialang secretaris van onze vereniging. Drager van de gouden speld van de Gemeente Amsterdam en erelid van de vereniging. Zijn creatieve denken vond voor elk probleem wel een oplossing. Schilder en tekenaar van de Nieuwe Meer en omgeving.
Loofzanger
Een herfstblad dwarrelt van boom naar boom,
naar de grond en weer omhoog naar een tak.
Zingt daar zijn lied.
Rein Cremer Leknin, november 2003Bioloog en dertig jaar lang de begeesterde werkmeester van de beheervrijwilligers van vereniging "De Oeverlanden Blijven!"
Onderzoekster in de Riekerpolder. Haar proefschrift in 1929 behandelde de samenstelling van het Hollandsche veen. Pionier van het veenonderzoek in Nederland en in de Tropen. Het Nederlandse laagveen is verdronken hoogveen.
Kunstenaar en botanicus. Hij was op 12 januari 1984 één van de oprichters van onze vereniging.
Geboren en getogen in de Riekerpolder en de Oeverlanden van de Nieuwe Meer. Door een noodlottig ongeval gestorven.
Met haar dalmatiërs wandelde ze tientallen jaren door de Oeverlanden en de Riekerpolder. Onderwijl ruimde ze het zwerfvuil op. Een markante dame met een lang leven rond de Nieuwe Meer.
Federatie Amsterdamse Middelbare scholen voor Ontspanning en Sport. Sinds de annexatie van de gemeente Sloten in 1921 waren er een aantal sportvelden tussen het Jaagpad en de Volkstuinen van Ons Buiten. Aan Jaagpad 129, net voorbij Bella Vista, komend vanuit de stad, was een kantine en een botenhuis. In 1962 is het compex verlaten. De sportvelden zijn onder een dikke laag zand verdwenen. Sindsdien is hierop het Jaagpadbos verschenen.
Een uitspanning aan het Jaagpad nummer 123, of in de oude nummering van de gemeente Sloten A368. Het stond op de plek waar nu het dijklichaam van de A10 ligt. Daar had men een wijds uitzicht over de Nieuwe Meer en na 1934 ook over het prille Amsterdamse bos. Na de oorlog moest het wijken voor uitbreidingen van de stad. Voor zover bekend is Bella Vista rond 1970 gesloopt. De veelvoorkomende sneeuwklokjes bij de kruising van het Jaagpad met de Riekerweg zijn misschien nog een overblijfsel uit de tuin van Bella Vista.
Toen het na 1650 economisch minder ging met zijn portretschilderijen, ging hij op stap in de omgeving van Amsterdam en raakte bekoord door de schoonheid van het polderland, doorsneden met water. Een mooie tekening is "Zicht op de Schinkel" met de stad op de achtergrond. Ook de Sloterweg en de Osdorperweg werden door hem getekend met pittoreske boerderijen en landarbeidershuisjes. Maar ook het Amstelland en de oevers van de Zuiderzee wist hij zeer te waarderen.
Origineel kwam Henk uit de Schinkelbuurt maar zijn hart lag in de Zuidwesthoek van Amsterdam; Sloten, het Jaagpad en de Oeverlanden. Sinds de oprichting in 1984 steunde hij de vereniging met raad en daad om dit gebied zo mooi mogelijk te houden. Vrij van woningbouw. Als bioloog was hij nog opgeleid door botanicus Jacob Heimans, de zoon van Eli Heimans.
Henk was voorzitter van stadsdeel Slotervaart van 1998 tot 2006 en zorgde voor de aanleg van de strandjes en de komst van de Schotse hooglanders. Als portefeuillehouder van o.a. Ruimtelijke Ordening en Groen was hij betrokken bij de bouw van het NME-Cemtrum. Als natuurliefhebber droeg hij de Oeverlanden een warm hart toe.