VDOB-logo

Actueel Nieuws

05-07-2023 - In memoriam Jan Kees van Dijk

Afgelopen zondag, 2 juli, bereikte ons het droevige bericht dat Jan Kees van Dijk is overleden.
Jan Kees werd in 1990 lid van vereniging De Oeverlanden Blijven! en bleek een groot natuurliefhebber te zijn. Hij was dagelijks te vinden in de Oeverlanden en assisteerde al snel het onderwijzend personeel bij de natuur- en milieueducatielessen aan basisschoolleerlingen en bij de Biobende, de natuurclub van de vereniging. De lessen vonden eerst nog plaats in een oude loods maar vanaf 2006 in het nieuwe onderkomen 'De Waterkant' waar Jan Kees zich de beheerder van voelde.

Ook wierp hij zich al snel op als een actieve pr-man voor de vereniging. Wandelaars die langs kwamen werden door hem op koffie of thee getrakteerd en vervolgens op een lidmaatschap van de vereniging. Zo heeft Jan Kees vele nieuwe leden aangebracht. Hij was ook regelmatig te vinden op markten waar hij folders van de vereniging ronddeelde. Kortom, de Oeverlanden waren zijn thuis, zijn leven. Dagelijks bezocht Jan Kees ook zijn paard Odite die hij bij een boer in Badhoevedorp had gestald en toen die boer stopte met zijn bedrijf, bij een manege in ZuidOost. De laatste paar jaar ging de gezondheid van Jan Kees achteruit en hij kon het afgelopen jaar dan ook niet meer zelfstandig naar de Oeverlanden komen. Enkele maanden geleden moest hij helaas zijn paard laten inslapen, dat heeft hem enorm veel verdriet gedaan. Dat was een klap die hij moeilijk kon verwerken.
De vereniging zal Jan Kees enorm missen.
Een aantal foto's van Jan Kees vindt u hier=>>.

JanKees

13-05-2023 - Koninklijke onderscheiding voor Nico Jansen

Na de afloop van de Algemene Ledenvergadering, afgelopen zaterdag 13 mei 2023, werd de vergadering verrast met de komst van de locoburgemeester van Amsterdam en wethouder van o.a. Financiën, Hester van Buren. In een geanimeerde speech vertelde zij aan de leden van de vereniging en ook aan de op dat moment toegestroomde familie en vrienden, dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om Nico Jansen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn jarenlange inzet voor het behoud van de Oeverlanden.

nicogeridderd

Het was zorgvuldig geheim gehouden voor Nico, dus het kwam als een complete verassing voor hem. Zijn staat van dienst voor de Oeverlanden is lang. Begonnen bij de actiegroep in 1983 om te voorkomen dat er woningen zouden worden gebouwd (Jan Schaefer: 'In gelul kan je niet wonen.'), is hij vanaf dat moment zeer actief in de Oeverlanden. Bijvoorbeeld: betrokken bij de oprichting van de VDOB! in 1984, maakt de borden Landschapspark, doet actief ecologisch maaibeheer, is excursieleider (rondje Nieuwe Meer bijvoorbeeld), is redacteur van de nieuwsbrief, is schrijver van artikelen in Oever (Zie: Oase aan de Zuidas), regelt dat overal in het gebied door hem bewerkte bankjes op naam van de VDOB! staan maar was vroeger ook pontbaas van de bootverbinding naar het Amsterdamse Bos, en nog veel meer. En natuurlijk zit hij ook al die tijd in het bestuur van de vereniging en was en is nooit te beroerd om bestuurders aan te spreken als er ongewenste ontwikkelingen dreig(d)en.

Kortom een welverdiende onderscheiding! Het bestuur feliciteert hem daarmee van harte!

02-04-2023 - Onderhoud aan het Jaagpad

Op maandag 1 mei 2023 start de gemeente Amsterdam met groot onderhoud van de rijbaan Jaagpad en de aanliggende fiets- en voetpaden. We werken tussen de Valschermkade tot aan het viaduct Schinkelbrug, zie afbeelding. Het werk duurt tot begin augustus 2023.
Wij zijn ons bewust van de mogelijke hinder van onze werkzaamheden en doen er alles aan om deze te beperken. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Wat gaan we doen?

  • De rijbaan van het Jaagpad wordt opnieuw geasfalteerd
  • Onderhoud aan fiets- en voetpad (vernieuwen van de tegels en nieuw asfalt op het fietspad)
  • Liander gaat leidingen vervangen
  • We vervangen een aantal putten langs het fietspad. Waternet sluit de putten aan.

Klik hier voor de hele brief van de gemeente.

jaagpad

23-02-2023 - De roze bril

Deze vier meter brede sculptuur is gemaakt van gepoedercoat staal. Het heet eigenlijk Giant Pink Glasses en is gemaakt door Daniella Rubinovitz. In dit werk daagt ze het publiek uit met het idee dat we de lens kiezen van hoe we de wereld zien. In dit geval kijken we door een roze bril.

Het werd eerder op verschillende plaatsen tentoongesteld voordat het zijn uiteindelijke thuis vond bij de Oeverlanden. Het was te zien in de Keukenhof, Paleis Soestdijk, Where The Sheep Sleep (een Burning Man evenement) en het verzetstrijderspark in Apeldorn. Het evenement Future Play bracht het in 2018 naar de huidige locatie, recht tegenover het Mercure Hotel. Het voelt alsof het speciaal voor deze locatie is ontworpen.

rozebril

Omwonenden, bedrijven, bezoekers en gebruikers van het gebied hebben zeer positief gereageerd. Het functioneert als een landmark, een herkenningspunt en een mooie toevoeging aan de openbare ruimte. Veel bezoekers vinden het werk ook "geestig" en velen nemen selfies bij dit opvallende object. Ondanks de ongebruikelijke manier waarop het werk daar terecht is gekomen is het in 2023 aangekocht door de gemeente Amsterdam en staat het nu permanent in De Oeverlanden.

Wilt u meer weten over de maakster van de roze bril? Ga dan naar: http://www.daniellarubinovitz.com/

rozebril

23-01-2023 - Feeërieke wandeling door de Oeverlanden

Geïnspireerd door Marjolijn van Heemstra – schrijver, theatermaker, nachtwandelaar – is een aantal leden een experiment aangegaan door de natuur van de Oeverlanden te ervaren met andere zintuigen dan de ogen. En dat is gelukt! Ze hebben van zonsondergang tot het duister verkend hoe het is om te 'nachtwandelen' in de Oeverlanden. Zie het verslag hiervan van Marlies Wijnen in bijgaande link.

Feeërieke Oeverlandenwandeling

feeriek

10-11-2022 - De dode das is opgezet

Eind juli ontvingen we het droevige bericht dat op de oprijlaan naar de magazijnen, het laatste stukje van de Genieweg, een das dood was aangetroffen. Hoogstwaarschijnlijk ten gevolge van een aanrijding met een auto om het leven gekomen. Dassen hebben een beperkt gezichtsvermogen en zijn actief als het compleet donker is. Het is zeer bijzonder dat een das in deze omgeving voorkomt, de meest nabijgelegen leefgebieden zijn in het Gooi. Net als voor veel andere zoogdieren zijn de Oeverlanden een moeilijk bereikbaar gebied, omringd door een gordel van verkeerswegen. Water schijnt voor deze dieren minder een hindernis te zijn.

De das bleek een vrouwtje te zijn met een dikke buik. Niet zwanger maar vol van bramen. Het opgezette dier staat nu in de verzameling van het NME-centrum op het depot.

Lees ook het artikel van Nico Jansen

das

01-11-2022 - De Oeverlanden van boven

Vlieg mee met een drone over de Oeverlanden.
Film is gemaakt door Marcel de Vries.

16-10-2022 - Paddenstoelenexcursie

De excursie onder leiding van Christiane Baethcke was met dertig deelnemers zeer geslaagd. We overwegen volgend jaar een tweede paddenstoelenexcursie op de agenda te zetten.
De fotocollage is van Harry den Hartog

excursie

 

Naar boven  

Word lid  

Stuur een bericht  

Bereikbaarheid