De Amsterdamse oeverlanden

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder Nummer 72 februari 2024

Vorige  Volgende
Soep en Zopie op 4 februari van 14.00 tot 17.00 uur in de Waterkant

Traditionele opening van het (jubileum)jaar. Een mooie gelegenheid om terug te kijken op 40 jaar activiteit voor behoud en beheer van de Oeverlanden. Een blik op de toekomst en met name op de jubileumweek in mei. Onder het genot van een hapje en een drankje is het prettig vertoeven in het NME-centrum De Waterkant, met vrij zicht over de Nieuwe Meer.

Route naar de Waterkant is te vinden op
Bereikbaarheid

receptie
Nieuwe campagne voor Behoud Lutkemeerpolder: Red Ons Groen!

Het is erop of eronder: De toekomst van de Lutkemeerpolder wordt in de komende maanden bepaald. Het is nog niet te laat om op de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam verdozing te voorkomen.

Van de 45 bedreigde hectare werden er drie gered voor stadslandbouw. Nu zetten we ons in voor het behoud van de overige 42 hectare waar de gemeente een bedrijventerrein wil inrichten. Argumenten tegen bedrijventerrein de polder Vijf redenen om de Lutkemeerpolder niet te bebouwen:

  1. Beste landbouwgrond van Amsterdam behouden.
  2. De locatie is ongeschikt voor een logistieke hub.
  3. De polder is nodig voor wateropslag.
  4. Verstening leidt tot hitte-stress.
  5. Amsterdam groeit en bewoners hebben groen dicht bij huis nodig.
Om dit te bereiken:
  1. Moeten de projectontwikkelaars stoppen met bouwen in de Lutkemeerpolder.
  2. Moet de polder behouden blijven en worden ingericht als voedselpark.
  3. Moet iedereen nu van zich laten horen.

Spreek (opnieuw) uw steun uit! Om een sterke 'stem des volks' uit te dragen hebben de vrijwilligers van Voedselpark Amsterdam een nieuwe campagne gelanceerd. Zij streven naar 100.000 steunbetuigingen. Daarom doe mee en ga naar de website Red ons Groen! Spreek je steun uit en deel deze link met vrienden, kennissen en collega's in Amsterdam en daarbuiten.

logo

Sloop brug 1864 over de Ringvaart is 22 januari begonnen

Sinds anderhalve week is met de inzet van zwaar materieel de sloop van de brug over de Ringvaart van start gegaan. De brug is in tussen 1934 en 1936 gebouwd voor de rijksweg 4 van het Malieveld in Den Haag naar het Aalsmeerplein in Amsterdam. In een paar weken zal de brug verdwenen zijn. Voor wandelaars en fietsers richting de draaibrug bij Schiphol is een pontonbrug gelegd, precies in het verlengde van het fietspad door de Oeverlanden. Voor de richting Badhoevedorp moet de brug bij Sloten gebruikt worden. Zie ook de impressie van Nico Jansen over de sloop van de brug.

De voortgang van de sloop en de bouw van brug is ook te vinden op de website: https://oudehaagsebrug.nl

brug

Jaagpad heeft deels nieuw asfalt

Juist voor de kerst zijn enkele van de slechtste stukken van het Jaagpad van een nieuwe toplaag asfalt voorzien. In het fietspad zijn de betonnen Stelconplaten zijn verwijderd en het voetpad is heeft een beter wegdek. Graag hadden we met de gemeente een integraal plan van aanpak gemaakt en hopelijk komt dat nog waarbij het gehele Jaagpad betrokken wordt. Dit pad is te mooi om niet een nieuwe inrichting te krijgen met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling.

Glad nieuw asfalt onder de 'triomfboog' van het Jaagpad. Onder de boog is het gloednieuwe hoofdkantoor zichtbaar van Uber aan het IJsbaanpad.

boom

15 jaar Winterbeek 2009-2023

Nu het jaar 2023 ten einde is gekomen, is het een goed moment om terug te kijken naar de afgelopen 15 jaar dat de winterbeek heeft gefunctioneerd. Het plan voor deze afloop van het moeras naar de polder is afkomstig uit het rapport "Oase aan de Zuidas" uit 2008, waarvoor het jaar daarop de vereniging de Landschapsprijs van de Provincie Noord-Holland heeft gekregen. December 2008 is een afloop naar de tocht van de Riekerpolder gemaakt door zelf met schep en kruiwagen een kanaaltje te graven. In plaats van door een dikke pvc-buis onder de grond, loopt het water nu zichtbaar over het maaiveld weg naar de polder, met een duikertje onder het fietspad door. Afhankelijk van de neerslag hoeveelheid stroomt de winterbeek gedurende langere of kortere tijd, de vroegste startdatum is half november, de laatste stopdatum is half april. Per seizoen loopt er gemiddeld 35.000m3 water via de winterbeek de polder in.

Een verslag over de afgelopen jaren is te vinden op de website.

winterbeek

Hulp gevraagd bij de Jubileumactiviteiten

Afgelopen 12 januari bestond de vereniging precies 40 jaar! Het bestuur heeft dat bescheiden gevierd met een gebakje in ons NMW-centrum 'de Waterkant'. De echte viering vindt plaats in onze feestweek van 25 mei t/m 2 juni. Later zullen we u uitgebreid informeren over alle activiteiten die we gaan organiseren.
We vragen nu hulp voor de volgende activiteiten.

  • We maken een boek over de Oeverlanden 'Leven in de Oeverlanden'. Een boek voor jong en oud die graag in de Oeverlanden wandelen. In het boek worden de verschillende deelgebieden en voor dat deelgebied kenmerkende planten en dieren beschreven. Het boek zal ook veel mooie foto's bevatten en een nieuwe plattegrond van de Oeverlanden. Aan het boek wordt nu hard gewerkt en we zoeken nu een corrector die ons helpt om de laatste foutjes uit de teksten te halen voordat het boek naar de drukker gaat.
  • Ook nu al een vraag voor hulp tijdens de feestweek. Op alle dagen zullen gastdames en heren aanwezig zijn om de activiteiten te begeleiden. We hebben daar extra hulp bij nodig. Wie kan ons helpen om een middag of een avond ons te assisteren? Dus heeft u een enkele middag of avond tijd om ons te helpen, dan horen we dat graag.

Voor meer informatie of voor vragen, graag contact opnemen met Tom Koudstaal. 06 52720116 of per email penningmeester@oeverlanden.nl.
Informatie over de voorgenomen jubileumactiviteiten is te vinden op onze website: jubileum2024.

waterkant



Disclaimer:

Wanneer je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen stuur dan een email naar de secretaris van de vereniging.
Je kunt deze nieuwsbrief niet beantwoorden.